W najnowszym numerze GLOBTROTERa ukazał się artykuł poświęcony fokom szarym
Choć trudno w to uwierzyć, ale jeszcze na początku ubiegłego stulecia w Bałtyku żyło około 100 tysięcy fok. W tamtych czasach foki pełniły ważną rolę gospodarczą, będąc źródłem tłuszczu, skóry i pożywienia. Atrakcyjność foczego mięsa zwiększał sprytny wybieg - uznawano je za danie postne. Nie było więc ograniczeń w jego konsumpcji. Mięso suszono w płatach lub zasolone przechowywano w beczkach.
Foki, które powszechnie niszczyły bardzo delikatne bawełniane sieci rybackie traktowano jako najgroźniejsze i największe szkodniki zagrażające rybołówstwu. Jeszcze sto lat temu za każdą czaszkę zabitej foki Morski Urząd Rybacki wypłacał nagrodę pieniężną.....
Zapraszam do lektury...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz